Postet & Arkiveret under Sundhed.

Tørsten kommer faktisk først efter, at kroppen er begyndt at blive dehydreret.

Vand renser kroppen for affaldsstoffer, det slukker tørsten, holder tarmene i gang, transporterer vigtige næringsstoffer, holder hovedpinen væk – og så har kroppen brug for det.

Men det kan faktisk være svært at vide, om man har fået nok væske på en dag. For man begynder først at føle tørst, når kroppen er dehydreret med 0,8-2 pct. af kropsvægten.

Det er derfor vigtigt at drikke vand ofte – også selvom du ikke føler dig tørstig. Man skal gerne have mellem halvanden til to liter vand dagligt, og så får vi cirka en liter væske gennem vores madindtag. Men sveder man meget, træner eller opholder sig et meget varmt sted, kan man have brug for op til fire liter vand om dagen.

Kroppen siger til
Din krop viser da også tydelige tegn på at få for lidt væske. Ifølge Christer Svensén, der er væskeforsker ved Karolinska institut i Stockholm, kan du holde øje med følgende tegn:

  • Du føler dig træt og slidt
  • Du har hovedpine
  • Din urin er mørkegul
  • Du er tør i munden
  • Dine øjne ser tørre og ’syge’ ud. På små børn påvirker dehydrering også reaktionsevne og bevidsthed.

Hvis du har svært ved at få drukket nok væske, kan det måske hjælpe dig at have en vandflaske tæt på dig hele tiden. Gør det også gerne mere lækkert med citron, agurk eller noget tredje i. Det handler om at få skabt nogle gode og sunde vandvaner til hverdag, for så bliver det helt naturligt at få nok vand.

For meget vand kan skade
Det er dog heller ikke sådan, at du skal hælde litervis af vand ned. Man kan nemlig også få for meget vand.

”Indtager du for store mængder, kan det faktisk være sundhedsskadeligt,” forklarer Sissel Overn, der er urolog ved Overnklinikken i Hokksund til kk.no.

Det kan nemlig slide på blæren, hvis du indtager for meget vand. Man kan ende med at have en overaktiv blære, og at man i sidste ende ikke kan holde på urinen.

”Herudover skyller man salt og andre vigtige stoffer ud af blodet, når man drikker så store mængder vand. Det kan føre til hyponatremia, som er en tilstand, hvor blodet indeholder for lidt natrium,” forklarer hun.

Kilde: kk.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *