Postet & Arkiveret under Sundhed.

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer ifølge en artikel på netmediet ”TjekDet” mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

De seneste dage – og i mange omgange de seneste år – har Facebookbrugere delt budskabet, at hvis du bliver ramt af et hjerteanfald, så skal du forsøge at hoste kraftigt gentagne gange. Det vil angiveligt kunne redde dit liv. Men der findes ikke forskning, der kan underbygge den påstand.

Faktisk advarer eksperter mod at bruge kræfter på at fremkalde hoste under et hjerteanfald – også på dansk kaldet ‘hoste-genoplivning’. Det kan gøre den farlige situation endnu værre.

Derfor anbefaler både Dansk Førstehjælpsråd og Dansk Center for Genoplivning, at man ikke følger rådet. Det samme gør blandt andet de amerikanske og britiske kardiologiske selskaber.

”Hvis man har en blodprop i hjertet og skal anstrenge sig for at hoste kraftigt, som det anbefales i billedteksten, kan det i værste fald fremprovokere et hjertestop”, fortæller Thomas Egesborg Pedersen, der er formand for Dansk Førstehjælpsråd, på rådets hjemmeside.

”Vores kollegaer i Dansk Råd for Genoplivning var for flere år siden ude for at dementere rådet, men desværre ser vi, at det dukker op igen og igen”, siger formanden.

De kræfter, der bruges på at fremkalde hoste, kan i værste fald betyde, at patienten i stedet mister bevidstheden – og så er det helt umuligt at forsøge at opsøge hjælp ved for eksempel at ringe efter ambulance.

Myten der er svær at stoppe
Påstanden om, at “hoste-genoplivning” kan redde dit liv, er en myte, der har mange år på bagen. Og den har cirkuleret i mange omgange på de sociale medier i de senere år.

I det opslag, der lige nu bliver delt heftigt på Facebook, fremgår det, at metoden især kan bruges, når en person med hjerteanfald er alene.

Opslaget hævder, at en længerevarende hoste kan afhjælpe et hjerteanfald, før det eventuelt ender i et decideret hjertestop, fordi det øger muligheden for at trække nok luft til lungerne, og samtidig ’klemmer’ hosteriet hjertet, som angiveligt vil kunne få det til at finde sin sædvanlige rytme igen. Det skal svare til at give en person hjertemassage. Det kan ifølge opslaget give patienten mulighed for at komme sig så meget, at han eller hun selv kan køre på hospitalet.

Men selv om hele den forklaring måske lyder logisk, findes der ikke dokumentation for, at en person, der rammes af hjerteanfald, vil være i stand til at opretholde en kredsløbsfunktion ved at hoste kraftigt og selv køre til hospitalet, oplyser Dansk Råd for Genoplivning.

”Meddelelsen om ‘hoste-genoplivning’ indeholder misvisende information. Effekten, som den er beskrevet i meddelelsen, er udokumenteret og må anses for at være tvivlsom. Hoste kan hverken forhindre eller behandle et hjerteanfald (blodprop). Det gør sig ligeledes gældende for hjertestop udenfor hospital. Et hjerteanfald kræver behandling hurtigst muligt, idet hjerteanfaldet kan udvikle sig til hjertestop,” skriver rådet i en udtalelse.

At hoste under et hjerteanfald formodes at kunne gøre tilstanden værre eller i hvert fald have ingen eller – i bedste fald – kun en lille effekt. Derfor anbefaler eksperterne, at man i stedet bruger tiden på at søge hjælp, hvis det er muligt. Grib telefonen og ring 112 eller opsøg andre mennesker.

Forsøg viste effekt i konkrete tilfælde
Myten om effekten af “hoste-genoplivning” kan blandt andet være opstået i forbindelse med enkeltstående forsøg foretaget under kontrollerede forhold på hospital, hvor patienter, som har udviklet hjertestop i forbindelse med en kateterundersøgelse af hjertet på hospital, er blevet monitoreret.

Patienterne er blevet opfordret til at hoste kraftigt i ganske bestemte intervaller og under instruktion af lægefagligt personale. Under disse særlige omstændigheder er der registreret en målelig kredsløbsfunktion. Dette støtter teorien om hjertemassage skaber et kredsløb ved at øge trykket i brysthulen, fordi et host har samme effekt, oplyser Dansk Råd for Genoplivning.

Rådet slår dog samtidig slår fast, at de nævnte forsøg er lavet i forbindelse med kateterundersøgelser. Derfor kan man ikke hævde, at det også vil virke hjemme i dagligstuen ved et pludselig opstået hjerteanfald. Og heller ikke at patienten vil være i stand til at køre bil, som opslaget indirekte opfordrer til. Det kan tværtimod være livsfarligt for både patienten og andre trafikanter, fordi patienten kan miste bevidstheden bag rattet.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *